drop down menu

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Δημητρίου Αρίστος: Μέθοδοι Επιλύσεως Γεωμετρικών Προβλημάτων (+ βίντεο)

  • Δημητρίου Αρίστος - Μέθοδοι Επιλύσεως Γεωμετρικών Προβλημάτων
  • Εκδόσεις Καμπανά - Λύσεις Γεωμετρίας Δ΄ Γυμνασίου Ιωαννίδη ΟΕΔΒ 1968 Α Επιπεδομετρία (Αρίστος Δημητρίου)

Η αφρόκρεμα της Γεωμετρίας την εποχή των εισαγωγικών εξετάσεων (πριν το 1980) ήταν τα Γεωμετρικά Προβλήματα, και λέγοντας Προβλήματα δεν εννοούμε τις Αποδεικτικές Ασκήσεις  αλλά τους Γεωμετρικούς Τόπους και τις Κατασκευές. Δεν ξέρω τι όμορφο έμεινε πλέον στην Γεωμετρία από την εποχή που έφυγαν οι Τόποι και οι Κατασκευές. Θεωρώ πως η σχολική Γεωμετρία έγινε πιο φτωχή, από τότε που αποσύρθηκε/ μπήκε στο περιθώριο μαζί με τους Τόπους και τις Κατασκευές η Αναλυτική μέθοδος.


Ο Αρίστος Δημητρίου δεν ήταν καν Μαθηματικός, Πολιτικός Μηχανικός ήταν, αλλά δίδαξε από τον καιρό που ήταν φοιτητής του Πολυτεχνείου μαθήματα Γεωμετρίας σε φροντιστήρια της εποχής Ευκλείδεια Γεωμετρία. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με το επάγγελμά του για βιοποριστικούς λόγους και παράλληλα δίδασκε στο ΕΜΠ Παραστατική και Προβολική Γεωμετρία ως διδάσκων επιμελητής μέχρι πρότινος. Μια απόδειξη του πόσο ικανός ήταν, είναι το μοναδικό σχετικό βιβλίο που ετοίμασε, γράφοντάς το για 10 χρόνια σχετικά με Γεωμετρικούς Τόπους και Κατασκευές . Δίχως αμφιβολία είναι ένα από τα καλύτερα βοηθήματα της εποχής των εισαγωγικών εξετάσεων στην συγκεκριμένη θεματική, αν και  αρκετά απαιτητικό. Σε όσες εκδόσεις κυκλοφόρησε δεν άλλαζε κάτι από άποψη περιεχομένου, η μόνη αλλαγή που είχε ήταν η ύπαρξη ή μη της βιβλιογραφίας.

Το παρακάτω βιβλίο του Μέθοδοι Επιλύσεως Γεωμετρικών Προβλημάτων προέρχεται από το ιστοσελίδα - στολίδι των Μαθηματικών στο ίντερνετ eisatopon.blogspot.gr.

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpdkxjVGlRVDhCT00/edit


Είχα την τύχη να πάρω αυτόγραφο από τον Αρίστο Δημητρίου στο αντίτυπο του βιβλίου του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Μαραγκάκη - Μεταξά ''Ουσιώδη Μαθηματικά'' την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (σχετικά). Δείτε παρακάτω το βίντεο από την ομιλία του εκεί.





Το 1968 ο Ιωάννης Ιωαννίδης γράφει το σχολικά Γ και Δ Γυμνασίου (σχετικά εδώ.). Οι  εκδόσεις Καμπανά ήταν οι μόνες που έβγαλάν λυσάρια για το σχολικό του, της Δ' Γυμνασίου, επειδή ήταν πάρα πολύ δύσκολο το βιβλίο όχι μόνο της αυστηρότητας γραφής (προσανατολισμένες γωνίες κλπ)  αλλά και του μεγάλου βαθμού δυσκολίας τους. Για την Στερεομετρία  Δ΄ Γυμνασίου, το λυσάρι το έγραψε ο Δημήτρης Πέτσας.  .  Η Επιπεδομετρία της Δ΄ Γυμνασίου του Ιωαννίδη, ήταν το πιο απαιτητικό μέρος όλων των σχολικών του Ιωαννίδη.  Έψαχναν εκείνη την εποχή οι εκδόσεις Καμπανά, κάποιον να μπορεί να το λύσει για να βγάλουν στο εμπόριο το αντίστοιχο λυσάρι. Τότε , ο Αρίστος Δημητρίου ήταν φαντάρος. Σε διάστημα 2 μηνών, έγραψε τις λύσεις του με τον όρο να μην γραφτεί το όνομά του στο λυσάρι. Και συμφώνησε. Άλλωστε δεν ήταν και πολλοί την εποχή εκείνη τόσο ικανοί να λύσουν το εν λόγω σχολικό, που είχε στις άλυτες μέχρι και το πρόβλημα Malfatti (άσκηση 93 κεφάλαιο Ι).

Ορίστε το εν λόγω σχολικό 


Ιωαννίδης Ιωάννης
Μαθηματικά Δ΄ Γυμνασίου, τόμος 2ος ΟΕΔΒ 1968 
(1η και μόνη έκδοση)
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpalpOQ09FUTZmZWc/view?usp=sharing 

και το λυσάρι που έγραψε ο Αρίστος Δημητρίου

Εκδόσεις Καμπανά 
Λύσεις Γεωμετρίας Δ΄ Γυμνασίου Ιωαννίδη ΟΕΔΒ 1968, 
Α' Επιπεδομετρία  [Αρίστος Δημητρίου]     

       https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpek9wVTJ6M0t0dFU/view


Όποιος άλλος έχει παλιά βιβλία Μαθηματικών σκαναρισμένα ή εργασίες / μονογραφίες  Γεωμετρίας για να τις σκανάρω εγώ  με πρόθεση να τα μοιραστεί (δημόσια) για να διασωθούν, ας επικοινωνήσει με το parmenides51 παπάκι gmail.com .

2 σχόλια: