drop down menu

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μπαλόγλου Χρήστος - Σκόρπιες Σταγόνες Γεωμετρίας

  • Μπαλόγλου Χρήστος - Σκόρπιες Σταγόνες Γεωμετρίας 2001

Ένα ιδιαίτερο βιβλιο έγραψε ο Χρήστος Μπαλόγλου στα 80 του, το 2001, με στιγμές γεωμετρίας, ευκλείδειας, διανυσματικής, προβολικής, που τον κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια. Στην ιδανική βιβλιοθήκη της Γεωμετρίας, το είχα χαρακτηρίσει από παλιά όχι άδικα σαν διαμάντιΑπολαύστε το σε pdf .




Δυο λόγια για τον Χρήστο από τον γιό του, Γιώργο:

Ο πατερας μου εγραψε τις "Σκορπιες Σταγονες Γεωμετριας" (2001) στα 80 του, με αφορμη ενα αρθρο του στην "Μαθηματικη Παιδεια" (που εξεδωσε για λιγα χρονια ο αειμνηστος Χαρης Βαφειαδης). Χρηματοδοτησε ο ιδιος την εκδοση του βιβλιου (μεσω των εκδοσεων Βακαλη). [01]

Το πιο βασικο ειναι οτι η ζωη του πατερα μου ηταν πολυ δυσκολη: κυριως επειδη εχασε, λιγο πριν την προσφυγια, τον πατερα του σε πορεια θανατου στην Μικρα Ασια και επειδη περασε και εναν σχεδον χρονο σε στρατοπεδο καταναγκαστικης εργασιας στην Γερμανια (κατι που αναφερει και ο ιδιος στο οπισθοφυλλο του βιβλιου του). [Να τονισω εδω την λεπτη διαφορα αναμεσα στα στρατοπεδα εξοντωσης (για τους Εβραιους) και τα στρατοπεδα εξοντωτικης εργασιας (για τους 'αλλους').] Υστερα απο αυτα ηρθαν οι μεγαλες αναγκες των δικων του, η δημιουργια δικης του οικογενειας, και οι εως και πεντε διαφορετικες δουλειες που εφτασε να κανει ταυτοχρονα: σχολειο (Δελασαλ), φροντιστηρια (δικα του, Σταυριανιδη, Βασιλειαδη), ιδιαιτερα (κυριως για εισαγωγη σε πολυτεχνεια Ελλαδας και εξωτερικου), τεχνικη σχολη Προμηθευς (συνιδρυτης/διευθυντης), αμισθος επιμελητης στο Πολυτεχνειο (πρωτα στην εδρα της Στατικης (καθηγητης Γ. Νιτσιώτας) και υστερα στην εδρα της Παραστατικης & Προβολικης Γεωμετριας (καθηγητης Ι. Αυδής)). Με τετοιες συνθηκες δυσκολα θα ευδοκιμουσε η συγγραφη βιβλιων, και ετσι εμεινε, πλην "Σταγονων", στα θρυλικα 'μπλοκακια' ασκησεων που οφειλω να εξερευνησω καποτε!

Προφανως η μεγαλη του αγαπη ηταν η Γεωμετρια, και εντος αυτης η Προβολικη Γεωμετρια: μεσα στις "Σταγονες" υπαρχουν και καποια θεωρηματα Προβολικης Γεωμετριας, ενδεχομενως πρωτοτυπα (σελιδες 110-115, 127-134). [Στην πρωτη περιπτωση αναζητειται τροπος προβολης τριγωνου σε αλλο τριγωνο ετσι ωστε τυχουσες Σεβιανες να μετατρεπονται σε υψη, διαμεσους, διχοτομους -- ακομη θυμαμαι πως 'συνελαβε' το προβλημα ενα βραδυ καθημενος στην κουζινα, σε μια ηλικια οχι πολυ μακρια απο τα 80!] Πριν εργαστει στο Πολυτεχνειο Θεσσαλονικης εκανε φροντιστηρια Παραστατικης & Προβολικης Γεωμετριας σε φοιτητες -- το μαθημα ηταν, για την τεραστια πλειοψηφια των φοιτητων, *δυσκολο*... Η συλλογη ασκησεων Διανυσματικου Λογισμου που αποδιδει σε "αγνωστο (!) συναδελφο" (σελιδες 171-181) θα επρεπε ισως να προσεχθει, ακομη και βιβλιο θα μπορουσε ισως να βασισει καποιος πανω της!

Με καποια θεματα του βιβλιου εχω ασχοληθει και εγω. Το προβλημα της μεγιστοποιησης επιφανειας κανονικης τριγωνικης πυραμιδας εγγεγραμμενης σε σφαιρα (σελιδες 65-67), για παραδειγμα: τι γινεται αν δεν υποθεσουμε οτι η πυραμιδα ειναι κανονικη? [Το ειχα θεσει και στο sci.math αυτο και παρεμεινε αλυτο.] Επισης το "προβλημα του Καραθεοδωρη" (σελιδες 57-60) το ακουσε απο μενα ... και με μαλωσε που δεν μπορουσα να το λυσω, λεγοντας μου οτι "αφιερωνω υπερβολικα πολυ χρονο σε εξωμαθηματικα ενδιαφεροντα" :) [Στην γραμμικη εξαρτηση των διανυσματων ΜΑ, ΜΒ, ΜΓ, οπου Μ εντος τριγωνου ΑΒΓ, οι συντελεστες ειναι τα εμβαδα των τριγωνων ΜΒΓ, ΜΑΓ, ΜΑΒ, αντιστοιχα.] Τελος, ενω εμαθε απο μενα πως συνθετουμε δυο στροφες (σελιδες 100-101), μου ανταπεδωσε εις το πολλαπλουν βρισκοντας μου Γαλλικη αναφορα που αποδιδει σχετικο θεωρημα στον Κυπαρισσο Στεφανο: αυτο το αναφερω στο τελος της ιστοσελιδας Crystallography Now, που ειναι αφιερωμενη στην *γεωμετρικη* ταξινομηση των 17 επιπεδων κρυσταλλογραφικων ομαδων. [02]

πηγές: 01, 02

1 σχόλιο: