drop down menu

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τσαούσης Κώστας: άπαντα (;) [3] (+ λύσεις από Ιερόθεο Κωνσταντινίδη)

  • Τσαούσης Κωνσταντίνος  - Γενικαί ασκήσεις Γεωμετρίας, 1962
  • Κωνσταντινίδης Ιερόθεος  - Λύσεις σε Γενικαί ασκήσεις Γεωμετρίας (Επιπεδομετρία), 2019
  • Τσαούσης Κωνσταντίνος  - Γεωμετρικά Θέματα, μετά των λύσεων 
  • Τσαούσης Κωνσταντίνος  - Δυο νέα θεωρήματα, Συμβολή εις την Ευκλείδειον Γεωμετρία, 1974

Ένας μεγάλος Γεωμέτρης του παρελθόντος, ήταν ο Κώστας Τσαούσης, γνωστός από τις λύσεις του στα μαθηματικά περιοδικά της εποχής, κυρίως στο Παράρτημα του Δελτίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Επειδή δίδασκε στα φροντιστήρια του Πάλλα ένα διάστημα, το όνομά του εμφανίζεται αρκετά συχνά σαν λύτη στις δύσκολες ασκήσεις γεωμετρίας των Πανελλαδικών τότε.

Από όσο γνωρίζω, έγραψε μόνο ένα βιβλίο, με τίτλο ''Γεωμετρικά Θέματα μετά των λύσεων αυτών'' και μια μονογραφία με τίτλο '' Δυο νέα θεωρήματα''. Θα προστεθούν και τετράδια μαθητών του, από το μάθημα του της Γεωμετρίας τότε, σαν βρεθούν.


[ευχαριστούμε τον Κώστα Τ. από την Κύπρο για το σκανάρισμα στο διάσημο βιβλίο του)

Γεωμετρικά Θέματα, μετά των λύσεων 
(αρχείο με σφραγίδες)

Χάρη στον Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό ΕΜΠ, Γιώργο Τσιάμα , διασώθηκαν σκαναρισμένα τα έξι 16σέλιδα που μοίραζε ο Κώστας Τσαούσης, σαν καθηγητής στα φροντιστήρια του Πάλλα, το έτος 1962 με άλυτες γενικές ασκήσεις Γεωμετρίας εφ' όλης της ύλης. Τις σκάναρε, μου τις έστειλε και κατόπιν μικρής επεξεργασίας, είναι διαθέσιμές σε όλους. Τον ευχαριστώ θερμά για τον κόπο του αλλά και την διάθεση να τις σκανάρει ο ίδιος, ο οποίος ασχολείται με την Γεωμετρία εδώ.

Τσαούσης Κωνσταντίνος  - Γενικαί ασκήσεις Γεωμετρίας, 1962

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpVVN2S0g2aER1SVU/view?usp=sharing

ακολουθεί μια κατάθεση ψυχής


Ο Ιεροθεος Κωνσταντινιδης, Μηχ/γος – Ηλεκ/γος Μηχανικός, Διπλωματουχος Ε.Μ.Π. από την Δράμα, τους τελευταίους 8 μήνες έλυσε όλες τις ασκήσεις Επιπεδομετρίας από τις  Γενικαί Ασκήσεις Γεωμετρίας εφ 'όλης της Υλης, του Κωστα Τσαουση, τον οποίο είχε καθηγητή στα φροντιστήρια Παλλα το 1962. Η αφορμή ήταν το παραπάνω  αρχείο pdf που πέτυχε στην παρούσα σελίδα  και θυμήθηκε τα μαθητικά του χρόνια.  

Είμαι βέβαιος οτι ο καθηγητής Τσαούσης, μετά το πόνημά του μαθητή του, θα αισθάνεται όπως κι εμείς, υπερήφανος που είχε την τύχη αλλά και την τιμή να τον έχει μαθητή.

                                                             Απολαύστε τες.

(12/2/2023 νέα έκδοση του ασπρόμαυρου pdf 
διορθώθηκε ο προανατολισμός σε αρκετές σελίδες και αντικαταστάθηκαν 3 κομμένες σελίδες)
(και σε έγχρωμο pdf)

Μηχανoλόγο - Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Διπλωματούχο ΕΜΠ από την Δράμα,
παλιό μαθητή του Κώστα Τσαούση



Τσαούσης Κωνσταντίνος  - Δυο νέα θεωρήματα, Συμβολή εις την Ευκλείδειον Γεωμετρία 1974



Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου