drop down menu

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Βαρδάκης Αλέξανδρος (τετράδια + φωτογραφία)

Όταν ένας μαθηματικός είναι τόσο καλός Δάσκαλος,  ώστε να αλλάζει τις ισορροπίες, τότε αξίζει να τον μνημονεύουμε.

Γεωμετρία έμαθαν οι μαθητές στο σχολείο και συντήρηση [δυνάμεων] έκαναν μετά στο φροντιστήριο.

Ο μαθηματικός Αλέξανδρος Βαρδάκης, πήγε το 1968 από το Πελόπιο Ηλείας μέχρι και το 1973 στο 2ο Γυμνάσιο Πειραιά. Αυτός και ο φυσικός Τσάκωνας ήταν τόσο καλοί Δάσκαλοι, ώστε να αλλάξουν τις ισορροπίες στις επιτυχίες του εν λόγω Γυμνασίου . Οι δυο καθηγητές αυτοί έκαναν την διαφορά με το μάθημά στους μαθητές, σε τέτοιο σημείο ώστε οι επιτυχίες των αποφοίτων του σχολικού έτους 1972-73 (που είχαν την τύχη να τον έχουν από Γ' Γυμνασίου εως και ΣΤ Πρακτικού)  να προκαλούν τον θαυμασμό πολλών φημισμένων σχολείων της εποχής. Και οι δυο τους το 1973 πήγαν στην Ιωνίδειο. Χαρακτηριστικά μου είπε ο μαθητής τότε, Άρης Παυλάκης οτι ''Γεωμετρία έμαθαν οι μαθητές στο σχολείο και συντήρηση [δυνάμεων] έκαναν μετά στο φροντιστήριο''. Ασκήσεις έλυναν από το διάσημο σχολικό βιβλίο Γεωμετρίας του Ιωαννίδη.  Δεν θέλω να συνεχίσω να  μεταφέρω λόγια τρίτων. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια σχολική εκδρομή στην Αγ. Μαρίνα Αίγινας , 1971 ή 72. Την φωτογραφία την ανέβασε ο μαθητής του,  Ιωάννης Δρακόπουλος [3ος αριστερά κοιτώντας], στα σχόλια της άσκησης 5477 στην ομάδα των Ρομαντικών της Γεωμετρίας στο FB, εδώ.  Ο άλλος μαθητής του Άρης Παυλάκης [1ος αριστερά κοιτώντας] είναι αυτός που τον θεωρεί τόσο σημαντικό, ώστε να αξίζει να τον μνημονέυουμε. Οι παλιοί του μαθητές, θα ετοιμάσουν και ένα κείμενο με όσα καλά θυμούνται από τον Δάσκαλό τους.

Τα παρακάτω τετράδια σκαναρισμένα από το μάθημά του Βαρδάκη, είναι από το καθαρό τετράδιο του  Λευτέρη Τσαβλίρη.  Ευχαριστούμε και τον μεσάζοντα για τα τετράδια αυτά, Αρη Παυλάκη.


Βαρδάκη Αλέξανδρου Τετράδια 

από το μάθημά του


Γεωμετρίας  1                     Γεωμετρίας 2

 


Κατασκευές                     Άλγεβρας








 Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.null

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου