drop down menu

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Καντζιός Δημήτριος: άπαντα (;) [4]

  • Καντζιός Δημήτριος - Ασκήσεις και προβλήματα γεωμετρίας του G. Lemaire (1η 1961)
  • Καντζιός Δημήτριος - Ασκήσεις και προβλήματα γεωμετρίας του G. Lemaire, 500 Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί  (2η έκδοση)
  • Καντζιός Δημήτριος - Γεωμετρία,  μέρος Α'
  • Καντζιός Δημήτριος - Γεωμετρία,  μέρος Β' (2η)
  • Καντζιός Δημήτριος - Στερεομετρία (2η)
  • Lemaire G. - Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος (2η εκδ. 1946, μετάφραση  Βουδούρη)

Εδώ θα συγκεντρώνω όσα σκαναρισμένα αρχεία ανέβουν του  Δημήτρη Καντζιού. Είναι γνωστός αφενός για τις λύσεις των ασκήσεων του Lemaire (μια συλλογή λυμένων ασκήσεων σε γεωμετρικούς  τόπους και κατασκευές) κι αφετέρου για την πολύ καλά οργανωμένη Γεωμετρία του, σε επίπεδο λυμένων κι άλυτων, η οποία περιέχει και τις λύσεις των ασκήσεων της.

Ας δούμε την 1η έκδοση των ασκήσεων του G. Lemaire


Ασκήσεις και Προβλήματα Γεωμετρίας του G.Lemaire 
1η έκδοση 1961

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpZEMxQ01LbVNTNDg/view?usp=sharing

Στην 2η έκδοση των λύσεων του Lemaire, άλλαξε ελαφρά ο τίτλος του βιβλίου στο εξώφυλλο

Ασκήσεις και προβλήματα γεωμετρίας του G. Lemaire
500 Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί 





και τις τελευταίες εκδόσεις της διάσημης Γεωμετρίας του.

Γεωμετρία, μέρος Α, μέρος Β -2η έκδοση

    

Η 1η έκδοση της Στερεομετρίας του περιέχει 450 ασκήσεις.
Η 2η και τελευταία έκδοση περιέχει 480 ασκήσεις.

Στερεομετρία (2η έκδοση)



Το βιβλίο του G. Lemaire ''Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος'' σε μετάφραση Γ.Ο.  Βουδούρη είναι ένα από τα δυο πιο διάσημα μεταφρασμένα βιβλία της Γεωμετρίας πριν το 1980. Το άλλο είναι οι Ασκήσεις Γεωμετρίας των Ιησουιτών  (F.G.M,) που ακόμα κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί να βρει κανείς σε παλαιοβιβλιοπωλεία ή μεγάλα βιβλιοπωλεία. Ο (γαλλικός) αυθεντικός τίτλος του βιβλίου είναι ''Méthodes de résolution et de discussion des problèmes de géométrie''. Η 2η και ανανεωμένη του έκδοση  με συμπλήρωμα Γεωμετρίας που βρίσκεται παρακάτω, κυκλοφόρησε το 1946 από το βιβλιοπωλείο Α. Πούντζα. Στο παραπάνω βιβλίο του G. Lemaire (άγνωστο ποια έκδοσης,  Ελληνική ή Γαλλική) είχαμε την τύχη να  κυκλοφορήσει ο Δημήτρης Καντζιός τις λύσεις του σε 2 τουλάχιστον εκδόσεις στα Ελληνικά. 

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpUzhuS0V3NFI3Wk0/view?usp=sharing

Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου