drop down menu

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Κερασαρίδης Γιάννης

  • Κερασαρίδης Γιάννης -  Υπομνήσεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας Ι, επιπεδομετρία
  • Κερασαρίδης Γιάννης -  Υπομνήσεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας IΙ, στερεομετρία
  • Κερασαρίδης Γιάννης -  Ευκλείδεια Γεωμετρία σε συνέχειες
  • Κερασαρίδης Γιάννης - Για ποια σχολική Γεωμετρία μιλάμε; (άρθρο)
Εδώ θα συγκεντρώσω ό,τι συγκεντρωθεί από τον Γιάννη Κερασαρίδη, Γεωμέτρη της παλιάς σχολής.

                                                     


Δίδαξε Ευκλείδεια Γεωμετρία, την εποχή που ήταν πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, πριν το 1980. Μου είχε πει οτι είχε γράψει παλιά μια Γεωμετρία για τα μαθήματά μου στο φροντιστήριο και του πρότεινα να την σκανάρουμε. Αποφάσισε να την γράψει στον Η/Υ και να προσθαφαιρέσει ο,τι έκρινε απαραίτητο. Το 2021 την ολοκήρωσε και την έστειλε στον Χρήστο Τσιφάκη και σε μένα για να την κάνουμε πιο ευκολοδιάβαστη. Αρχικά την επεξεργάστηκε ο Χρήστος το 2022, κυρίως ξαναγράφοντας μέρη με το mathype. Εγώ ασχολήθηκα τον Ιούλη του 2024 με την μορφοποίηση του αρχείου, παραπομπές, σχήματα, αριθμήσεις , εικόνες ή ασκήσεις που έλειπαν, αφαίρεσα λανθασμένες ασκήσεις και τις τετριμμένες (εφαρμογή ενός τύπου). Το βιβλιο αυτό το ονόμασε 

Υπομνήσεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας


Είναι μια Γεωμετρία που απευθύνεται σε υποψήφιους , που έδιναν πανελλαδικές στην Γεωμετρία, πριν το 1980, για να μπουν σε σχολές του Πολυτεχνείου, γι΄ αυτό και θεωρεί γνωστά ορισμένα από την σχολική μας Γεωμετρία  Ά Λυκείου (ίσα τρίγωνα, τετράπλευρα και ιδιότητες, γωνίες σε κύκλο).  Έχει όλα τα διαμάντια της Γεωμετρίας της εποχής του, δηλαδή Κατασκευές, Τόπους και Γεωμετρικούς Μετασχηματισμούς.

Το pdf έχει ίδια αρίθμηση με την αρίθμηση του βιβλίου.

Το αρχείο pdf έχει σελιδοδείκτες (bookmarks) για να πηγαίνετε στα αντίστοιχα κεφάλαια, και στην σελίδα  με τα περιεχόμενα, έχει σε κάθε κεφάλαιο σύνδεσμο πατώντας το όνομα του κεφαλαίου ή την σελίδα (το ίδιο και στους μετασχηματισμούς εκεί).

Είναι τιμή για την Γεωμετρία, ένας Γεωμέτρης του τότε, να ξαναγράφει μια Γεωμετρία σήμερα. 


επειδή το βιβλίο είναι έγχρωμο
συστήνεται για λόγους υψηλού κόστους να το εκτυπώσετε σε ασπρόμαυρο


22 Ιούλη ανέβασα τον 1ο τόμο , την Επιπεδομετρία 

                     

23 Ιούλη ανέβασα τον 2ο τόμο , την Στερεομετρία 

Επειδή δεν είχα τον χρόνο που θα ήθελα, η Στερεομετρία ανεβαίνει δίχως πίνακα περιεχομένων, ευρετήριο όρων, λεξικογράφηση όρων- εννοιών, ξενόγλωσσες αναφορές και τα στατιστικά του βιβλίου. Αυτά θα προστεθούν σε νέα έκδοση του αρχείου.




Εργασία από άρθρα του στο mathematica.gr

Ένα άρθρο του για την σχολή Γεωμετρία, που θεώρησε τόσο σημαντικό ώστε να συμπεριληφθεί στο τέλος της Επιπεδομετρίας του

¨Όποιος έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλίο Μαθηματικών γενικότερα, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι ας  επικοινωνήσει μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com .



2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εργασία. Ευχαριστούμε τον αγαπητό Γιάννη για την προσφορά, αλλά και εσένα Τάκη που μπήκες στον κόπο να σκανάρεις και αυτό το έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστούμε πολύ Γιάννη, ευχαριστούμε πολύ Παναγιώτη, ευχαριστούμε πολύ Χρήστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή