drop down menu

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Γεωργιακάκης Νίκος

  • Γεωργιακάκης Νίκος -  Λύσεις Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου 1982 (Παπαμιχαήλ - Σκιαδά)
  • Γεωργιακάκης Νίκος -  Λύσεις Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου 1987 (Βαρουχάκη, Παπαμιχαήλ, κ.α.)
  • Γεωργιακάκης Νίκος -  Λύσεις Στερεομετρίας Β΄ + Γ΄ Λυκείου 1982 (Παπανικολάου)
Εδώ θα συγκεντρώσω ό,τι σκαναριστεί από τον Νίκο Γεωργιακάκη, ξεκινώντας με την Γεωμετρία.  Έγραψε λυσάρια για τα σχολικά βιβλία  Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας τα έτη 1982-87 τουλάχιστον, στις εκδόσεις Ν. Γεωργιακάκη /  Κύκλος  /  Αρκάδι.  Τα λυσάρια του δεν περιείχαν εκφωνήσεις των ασκήσεων, μερικές φορές ήταν χειρόγραφα και κόστιζαν το 1/3 ή 1/4 του αντίστοιχου ''επίσημου'' λυσαριού του σχολικού βιβλίου, δηλαδή του λυσαριού που είχαν εκδώσει οι ίδιοι συγγραφείς των εκάστοτε σχολικών και πούλαγαν στο εμπόριο. 
Παλιότερα τα σχολικά λυσάρια δεν τα έδινε δωρεάν το εκάστοτε Υπουργείο Παιδείας και όσοι τα ήθελαν τα αγόραζαν με δικά τους έξοδα από τα βιβλιοπωλεία. Ξεκίνησε να το κάνει για να μην θησαυρίζουν όσοι συγγραφείς έβγαζαν πολλά λυσάρια στα σχολικά τους, ενώ το τότε Υπουργείο Παιδείας είχε διατυπώσει την άποψη οτι θα έπρεπε τα σχολικά λυσάρια να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές. 

Αναζητείται Γεωργιακάκη Νίκος -  Λύσεις Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου 1982(-85) [επιπεδομετρία] για σκανάρισμα. 

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Την ανάγκη να δίνονται στους μαθητές οι λύσεις των ασκήσεων και προβλημάτων των Σχολικών βιβλίων, έχει αναγνωρίσει επίσημα ο "Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων και το Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών (ΚΕΜΕ) με την επισύναψη Παραρτήματος Λύσεων των ασκήσεων ΅από τούς συγγραφείς κ.κ. Ν. Βαρουχάκη, Λ. Αδαμόπουλο κλπ., για να μπορεί ό μαθητής αφού προσπαθήσει με την βοήθεια τού καθηγητού και τού Σχολικού βιβλίου, να συγκρίνει και να ελέγξει τη λύση πού ό ίδιος έκανε χωρίς να καταφεύγει στα πολυδάπανα "ιδιαίτερα" ή στα υποκατάστατα των Σχολικών βιβλίων χρωματιστά και αντιεκπαιδευτικά δήθεν "βοηθήματα".
Δυστυχώς όμως το φωτισμένο παράδειγμα των παραπάνω συγγραφέων - Δημοσίων λειτουργών δέν βρήκε μιμητές.
Οι πιο πολλοί συγγραφείς ξεχνώντας όρκους, υποσχέσεις, τον νόμο και το λειτούργημά τους εκδίδουν και εμπορεύονται παραγεμισμένα με ανεξέλεγκτη ύλη και άχρηστη πολυτέλεια πανάκριβα υποκατάστατα των σχολικών βιβλίων, δήθεν "βοηθήματα" σέ δυο και τρία τεύχη για κάθε βιβλίο.
Την εμπορία αυτή το ΚΕΜΕ χαρακτήρισε απαράδεκτο φαινόμενο, πού υπονομεύει την σωστή μέθοδο εργασίας των παιδιών, αντιστρατεύεται την δωρεάν παιδεία και αποτελεί αντικίνητρο για την ανανέωση τού διδακτικού βιβλίου.
Με το βιβλιαράκι αυτό, φιλοδοξώ να βοηθήσω σωστά τον μαθητή δίνοντας τη λύση για έλεγχο και σύγκριση χωρίς παραγεμίσματα ανεξέλεγκτης (από το ΚΕΜΕ) ύλης (σέ πολλά... τεύχη μάλιστα) πού αντιστρατεύεται αν όχι και καταργεί το σχολικό βιβλίο," με αποτέλεσμα, πέραν των όσων λέγει το ΚΕΜΕ, την δημιουργία χάους, σύγχυσης και αγωνίας πάνω στην όποια θησαυρίζουν οι διάφοροι ατσίδες.
Ή πιο πάνω φιλοδοξία μου θα είχε ολοκληρωθεί αν μπορούσα να προσφέρω το βοήθημα αυτό, ακόμη πιο φθηνό, χωρίς την διόγκωση τού κόστους, έξ αίτιας τής προσπάθειας των παραπάνω, να μονοπωλήσουν τις λύσεις πού είναι δήθεν ... πνευματική τους ιδιοκτησία!!!
"Ελπίζω σύντομα να το πετύχω γιατί το δίκιο, μαζί με το συμφέρον των παιδιών μας, τού λαού μας, είναι μαζί μου. "Έτσι θα μπορώ όπως και τώρα τίς λίγες δραχμές τού κέρδους να τίς μοιράζομαι με τα σχολεία των πιο ορεινών χωριών τής πατρίδας μας με πρώτο τού πυρπολημένου από τους ναζήδες χωριού μου, τού Κουστογέρακου Χανίων.
Γεωργιακάκης Νίκος



Δ. Παπαμιχαήλ & Α. Σκιαδάς: Θεωρητική Γεωμετρία   Ο.Ε.Δ.Β.
1979-80, ..., 1989-90  Α΄ Λυκείου

 Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε και το επίσημο λυσάρι.


https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpbGc2NUxONTFJM00/view https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpM0tXLTNKZjJQejQ/view




Χ. Παπανικολάου: Ευκλείδειος Γεωμετρία Ο.Ε.Δ.Β.
1979-80, ..., 1986-87 Β΄ Λυκείου

Δεν κυκλοφόρησε ποτέ το επίσημο λυσάρι.
Δείτε την πλήρη έκδοση του, όπως κυκλοφόρησε το έτος 1975-76 με τίτλο, Ευκλείδειος Γεωμετρία Γ΄ Γυμνασίου και την  Δ΄- Ε΄  -ΣΤ΄ Γυμνασίου Θεωρητικής Κατευθύνσεως , με τα λυσάρια του εδώ.


https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpakZUd1dVVHVKME0/view

Ο Νίκος Γεωργιακάκης έγραψε για την σχολική Γεωμετρία Β Λυκείου του Παπανικολάου δυο λυσάρια, ένα για την Επιπεδομετρία και ένα για την Στερεομετρία του. Προς το παρόν έχει βρεθεί μόνο το λυσάρι της Στερεομετρίας του. Αναζητείται της Επιπεδομετρίας για να ολοκληρωθεί η συλλογή.

Ν. Βαρουχάκης, Δ. Παπαμιχαήλ, Α. Αλιμπινίσης & Δ. Κοντογιάννης: Θεωρητική Γεωμετρία Ο.Ε.Δ.Β.


1986-87, ..., 1990-91 Β΄ Λυκείου  


https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpcU1Ga3AzTmVINDA/view https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpSm5PY0syV0hnUjg/edit

Οι λύσεις του Νίκου Γεωργιακάκη στην Επιπεδομετρία του παραπάνω σχολικού



Ενδεικτικά δείτε ποια λυσάρια είχε γράψει το 1982.



¨Όποιος έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλίο Μαθηματικών γενικότερα, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι ας  επικοινωνήσει μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου