drop down menu

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Ιωαννίδης Ιωάννης (+ φωτογραφία)

  • Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία Ι, Ευθύγραμμα Σχήματα, δια τους Υποψηφίους του ΕΜΠ (1961)
  • Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία ΙΙΙ, των Μη Επιπέδων Σχημάτων 
  • Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία, Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί
  • Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία του Επιπέδου Ι (1970)
  • Ιωαννίδης Ιωάννης - Επίπεδος Γεωμετρία Ι (1970)
  • Ιωαννίδης Γιάννης, Τεμπέλης Κώστας - Ασκήσεις Γεωμετρίας 1, Γεωμετρία του Επιπέδου (1975)

Μερικοί συγγραφείς δεν χρειάζονται συστάσεις.


Για τον Γεωμέτρη Γιάννη Ιωαννίδη ο,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Είναι ο πιο διάσημος (καθαρός) Γεωμέτρης πριν το 1980 όσον αφορά την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Έγραψε πολλά βιβλία Γεωμετρίας συμπεριλαμβανομένου και των σχολικών εγχειριδίων Γ΄και Δ΄ Γυμνασίου τα σχολικά έτη 1968-69, 1969-70. Είχε κυκλοφορήσει και 4 βιβλία με χρωματιστά εξώφυλλα με τους αριθμούς 1,3,6,12 από τις εκδόσεις Κορφιάτη. Ας αναφέρω οτι δεν βγήκαν άλλα νούμερα και ο αρχικός στόχος ήταν να ετοιμάσει 12 βιβλία αλλά μόνο 4 δημοσίευσε. Το πιο γνωστό βιβλίο του, είναι η ''Επίπεδος Γεωμετρία'' που κυκλοφόρησε το 1970 και είναι το βιβλίο εκείνο που αναφέρονται όλοι όταν μιλάνε για την Γεωμετρία του Ιωαννίδη. Τα σχολικά που έγραψε ήταν σύμφωνα με την αξιωματική θεμελίωση του Hilbert , είχαν μέχρι και προσανατολισμένες γωνίες και ήταν τόσο απαιτητικά ώστε το 2ος έτος τα σχολικά του αποσύρθηκαν πριν τα Χριστούγεννα και επανήλθε στα σχολεία τότε η ''Θεωρητική Γεωμετρία'' του Νικολάου. Στην Θετική Κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκε η σχολική Γεωμετρία του Πανάκη που ενώ αρχικά είχε γραφεί μόνο για Ε΄ Γυμνασίου μετά χρησιμοποιήθηκε σε Δ', Ε' και Στ' Γυμνασίου.
Ας αναφέρω κι ένα ανέκδοτο που έφτασε στα αυτιά μου μέσω του Κώστα Δόρτσιου και λογικά θα κρύβει μια δόσης αλήθειας. Τελειώνει το 1ο μάθημα ο καθηγητής του σχολείου στην Γεωμετρία της Δ' Γυμνασίου και βάζει τις πρώτες 2 άλυτες ασκήσεις για το σπίτι από το σχολικό του Ιωαννίδη της Δ' Γυμνασίου. Την επομένη οι μαθητές δεν κατάφεραν να λύσουν καμία άσκηση. Ο καθηγητής αναρωτιέται τι μπορεί να είχαν οι 2 πρώτες ασκήσεις που τους δυσκόλεψαν τόσο και ξεκινά να τις λύνει στον πίνακα. Σε δυο ώρες είχε λύσει μόνο την πρώτη.

Για την ψηφιακή διάσωση (σάρωση και διάθεση) του αρχείου αυτού ευγνωμονούμε τον Τοπογράφο Μηχανικό Ευάγγελο Μανωλόπουλο. Το αρχείο αντικαταστάθηκε από νέο καθαρό (δίχως σημειώσεις) pdf, που μας έστειλε ο Κώστας Τ. από την Κύπρο.


Ιωαννίδης Ιωάννης - Επίπεδος Γεωμετρία Ι (1970)

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpTTM3SElLSlIwMDA/view?usp=sharing

Ο Ιωαννίδης είναι γνωστός για την αξιωματική θεμελιώση που ακολουθεί στα βιβλία του. Το πιο αυστηρά γραμμένο του βιβλίο του είναι η Γεωμετρία του Επιπέδου (τόμος Ι, 1970). Ευχαριστούμε. τον Κώστα Τ. από την Κύπρο για το σκαναρισμένο αρχείο.

Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία του Επιπέδου, τόμος 1, 1970Το παρακάτω βιβλίο με τίτλο Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί, αλλά δεν αναφέρει τον συγκεκριμένο τίτλο στο εξώφυλλο παρά μόνο σε υποσέλιδο εντός του. Εκδόθηκε μετά το 1970 και κυκλοφόρησε και με διαφορετικά εξώφυλλα. Σε  μια άλλη έκδοση έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και συγγραφέα και τον Χρήστο Ταβανλή.
Για την ψηφιακή διάσωση ευγνωμονούμε τον Τοπογράφο Μηχανικό Ευάγγελο Μανωλόπουλο . Το αρχείο αντικαταστάθηκε από νέο καθαρό (δίχως σημειώσεις) pdf, που μας έστειλε ο Κώστας Τ. από την Κύπρο

Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpM0UyeHp3RnJvdXc/view?usp=sharing


Ορίστε ένα από τα πρώτα και ογκώδη βιβλία του μεγάλου Γεωμέτρη Ιωάννη Ιωαννίδη.

Ευχαριστούμε για την ψηφιακή διάσωση τους Ναυπηγούς Μηχανολόγους Μηχανικούς Άρη Παυλάκη και Σωφρόνη Σερμπετζόγλου.
 
Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία Ι, Ευθύγραμμα Σχήματα
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpSUJLM1RoZ1psdGM/view?usp=sharing


Η φροντιστηριακή Στερεομετρία* του Ιωάννη Ιωαννίδη αποτελεί ένα βιβλίο αναφοράς.

*ο πλήρης τίτλος είναι:
Γεωμετρία ΙΙΙ, των Μη Επιπέδων Σχημάτων,
Αποδεικτικαί Προτάσεις και Προβλήματα
δια τους μαθητές του Λυκείου και δια τους υποψηφίους του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου

Για το σκανάρισμα της Στερεομετρίας, ευγνωμονούμε τον Ναυπηγό Μηχανολόγο Μηχανικό Άρη Παυλάκη. Το αρχείο αντικαταστάθηκε από νέο καθαρό (δίχως σημειώσεις) pdf, που μας έστειλε ο Κώστας Τ. από την Κύπρο


Ιωαννίδης Ιωάννης - Γεωμετρία ΙΙΙ, των Μη Επιπέδων Σχημάτων 

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpT3E2WUNEVjJ0OWM/view?usp=sharing


Ιωαννίδης Γιάννης & Τεμπέλης Κώστας
Ασκήσεις Γεωμετρίας 1, Γεωμετρία του Επιπέδου (1975)


Για την παρακάτω φωτογραφία του Γιάννη Ιωαννίδη ευγνωμονούμε τον γιό του, Γιώργο και τον μεσάζοντα, φίλο και ρομαντικό της Γεωμετρίας Γιάννη Καράμπελα.


Υ.Γ. Τα σχολικά βιβλία του Ιωαννίδη βρίσκονται εδώ.


Όποιος άλλος έχει παλιά εξαντλημένα βιβλία Μαθηματικών σκαναρισμένα ή εργασίες / μονογραφίες Γεωμετρίας για να τις σκανάρω εγώ με πρόθεση να τα μοιραστεί (δημόσια) για να διασωθούν, ας επικοινωνήσει με το parmenides51 παπάκι gmail.com .

2 σχόλια:

  1. Ένας πράγματι εξαίρετος μαθηματικός τον οποίον είχα την τύχη να χαρώ ως καθηγητή και στο ΕΜΠ, α' έτος 1972-73 μάλλον. Φυσικά και δεν ΄χω πετάξει ένα από τα αριστουργήματά του τΟ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, τόμος δεύτερος, ΟΕΔΒ 1968. Επικοινωνία στο: konidaris@ieee.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή