drop down menu

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Γεωργάκης Μάριος (τετράδια)

Φροντιστήριο Τσούνη, σχολικά έτη 1966-1967, 1967-1968, 1968-1969
  • 3 τετράδια Γεωμετρίας από τον μαθητή τότε Γιώργο Μένεγα, με διδάσκοντα τον Μάριο Γεωργάκη (Γεωμετρικοί Τόποι + Γεωμετρικές Κατασκευές + Στερεομετρία)

Ο Γιώργος Μένεγας, μαθητής τότε στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, επιλέγει στην Α΄Λυκείου του σχολικού έτους 1966-7 να πάει στο Φροντιστήρο Τσούνη επειδή ο 1ος εισακτέος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ από το σχολείο του, απόφοιτος του 1966, πήγαινε στο Φροντιστήριο αυτό. Την εποχή εκείνη ήταν πιο μικρό από τα άλλα φροντιστήρια αν και δυο φορές πιο ακριβό. Εκεί  έδιωχναν μαθητές, δεν τους δεχόταν όλους, τους διάλεγαν όπως θα λέγαμε σήμερα. Μεγάλα φροντιστήρια τότε ήταν του Μαντά, του Κανέλλου, του Σαββαϊδη, του Μανωλκίδη και του Πάλλα, με το τελευταίο εξειδικευμένο στις Στρατιωτικές Σχολές.
Στην Α΄Λυκείου ξεκίνησαν με 15 τμήματα (15 ατόμων περίπου) και σε τρεις μήνες έγραψαν διαγωνίσματα. Οι 15 πρώτοι από κάθε τμήμα στα διαγώνισματα αυτά, έφτιαξαν ένα νέο τμήμα, των επιλέκτων (όπως αποκαλώ παρακάτω). Στο τμήμα αυτό των επιλέκτων, Γεωμετρία έκανε ο Μάριος Γεωργάκης. Ο συγκεκριμένος δίδασκε τότε μόνο Γεωμετρία και όχι σε όλα τα τμήματα, μόνο στα καλά. Τότε τα υπόλοιπα Μαθηματικά στο Φροντιστήριο αυτό, τα δίδασκαν ο Μαθηματικός Τσούνης (ήταν δυο αδέρφια οι ιδιοκτήτες, ο άλλος Τσούνης ήταν Φυσικός) και ο γνωστός Αναστάσιος Σκιαδάς. Ο Μάριος Γεωργάκης στο μάθημα της Γεωμετρίας δεν είχε γράψει κάποιο βιβλίο τότε, αλλά ούτε και αργότερα κυκλοφόρησε κανένα. Εκείνα τα χρόνια μερικοί φροντιστές δεν έγραφαν βιβλία για να μην τους κλέβουν οι ανταγωνιστές τις ασκήσεις, υπήρχε και μια τέτοια λογική. Στο τμήμα των επιλέκτων, ο Μάριος Γεωργάκης πήγαινε έχοντας τις προσωπικές του σημειώσεις σε διαφάνειες, σε κόλλες γραμμένες με ραπιδογράφους, τις οποίες δεν μοίραζε στους μαθητές. Στο μάθημα έβαζε πχ. μια άσκηση Γεωμετρίας στον πίνακα για να την λύσουν οι μαθητές, προσπαθούσαν αυτοί και τριγυρνώντας στα θρανία έβλεπε τι είχαν κάνει και τους βοηθούσε αναλόγως. Αν την έλυναν τελικά, ο μαθητής που έκανε την καλύτερη λύση, την έγραφε στον πίνακα και την αντέγραφαν οι υπόλοιποι στα τετράδιά τους, επειδή δεν είχαν βιβλία, για να έχουν να διαβάσουν για τις εξετάσεις τις λύσεις αυτών αλλά και να συνηθίσουν στο πως πρέπει να γράφονται σωστά οι λύσεις. Στην περίπτωση που δεν την έλυναν, όπως είναι λογικό, την έλυνε ο καθηγητής στον πίνακα και την αντέγραφαν οι μαθητές. 
Τα παρακάτω σκαναριμένα τετράδια ανήκουν στον υποψήφιο τότε Γιώργο Μένεγα και μετέπειτα Τοπογράφο Μηχανικό τα οποία φύλαξε ως τις μέρες μας. Είναι ένα τετράδιο Γεωμετρικών Τόπων, ένα Γεωμετρικών Κατασκευών και ένα Στερεομετρίας.Δεν είναι όσες ασκήσεις έκαναν στο μάθημα, γιατί τους έβαζαν κι άλλες ασκήσεις για το σπίτι τις οποίες κοίταζαν την επόμενη φορά όσες δεν έλυσαν, παρά όσες ασκήσεις ήταν καλές και πρέπει να είχαν σωστά γραμμένες στα τετράδιά τους για να διαβάσουν για τις εξετάσεις. Αξίζει να χαζέψετε τα όμορφα σχήματα στο Τετράδιο της Στερεομετρίας και θα φαίνεται λογική η επιλογή του συγκεκριμένου σε σχολή του Πολυτεχνείου που έχει σημασία το σχέδιο.  
Όσα καλά λόγια και να λέγονται για διάφορους Μαθηματικούς, αυτό που μένει στους επόμενους είναι ο,τι αφήνουν πίσω τους και αν δεν έγραψαν ένα βιβλίο τότε η μόνη ελπίδα να δούμε τι έκαναν ή πόσο καλοί ήταν και να μην πάει χαμένη η γνώση τους είναι σκανάροντας ένα τετράδιο τους ή των ίδιων των καθηγητών ή των μαθητών αυτών την εποχή που ηταν στις δόξες τους, τότε που ζωγράφιζαν στον πίνακα. Τετράδια από παλιά μαθήματα Γεωμετρίας συγκεντρώνονται κυρίως στην δική τους καρτέλα τετράδια Γεωμετρίας. Επειδή τα συγκεκριμένα τετράδια είναι ο,τι πιο κοντά διασώθηκε σε βιβλίο από τον Γεωμέτρη Μάριο Γεωργάκη, γίνεται μια εξαίρεση και ανεβαίνουν και στην Κιβωτό των Εργασιών της Γεωμετρίας.


Ευχαριστώ τον Γιώργο Μένεγα για τον δανεισμό των τετραδιών του ώστε να γνωρίσουμε και οι νεώτεροι, άλλης γενιάς, τετράδια Γεωμετρίας από τον πίνακα τότε από έναν καλό για την εποχή του Γεωμέτρη που δεν έγραψε ούτε ένα βιβλίο.

                                                       Κατασκευές                                                      Τόποι

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpcUVFYTN6U1JDSUE/view?usp=sharing

 Στερεομετρία

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpdkc3My1HLUg0ekk/view?usp=sharing


Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.

7 σχόλια:

  1. Μπράβο...πολύ έξυπνη ιδέα η δημοσίευση αυτών των τετραδίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτη η συγκίνηση για τους παλαιότερους της δημοσίευσής σου Συνάδελφε. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΗΓΑΙΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΦΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ad58@otenet.gr νικος καλοκαιρινος nikos kalokairinos facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον είχα καθηγητή στο Αθηναϊνό φροντιστήριο τη σχ.χρονιά 1971-1972. Όντως εξαιρετικός γεωμέτρης. Θυμάμαι πως έρχονταν στη τάξη με ένα καφέ στο ένα χέρι και με ένα τσιγάρο στο άλλο. Έκανε εξαιρετικό μάθημα και φυσικά είχε πολλές γνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνώρισα και εγώ στο Αθηναϊκό τότε, αλλά δεν τον είχα καθηγητή, Είχαμε μιλήσει για ... ΖΕΝ. Κυκλοφορούσε τότε ότι ήταν ένας από τους καλύτερους μαθηματικούς του κόσμου (δεν ξέρω αν αληθεύει), και ότι δεν έγινε καθηγητής πανεπιστημίου λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. ΑΛΛΟ ΜΥΑΛΟ, ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, τρομερό να έχεις γνωρίσει κάτι σαν αυτόν σε ηλικία 17-18 χρονών

      Διαγραφή
  5. Είχα τον Μάριο καθηγητή στο φροντιστήριο του Παπαγεωργίου το καλικαίρι του 1967. Είχε ξεκινήσει να γράφει ένα βιβλίο, μας είχε δώσει 4 16σέλιδα, αλλά δεν προχώρησε. Είχε καταθέσει ένα αντίτυπο στη βιβλιοθήκη της Λευκάδας, απ' όπου καταγόταν και μου έλεγε γελώντας ότι είχε μπει και σφραγίδα "ΕΛΟΓΟΚΡΙΘΗ", όπως ήταν απαιτούμενο την περίοδο της δικτατορίας. Μετά, το φθινόπωρο του '68 πήγε στον Τσούνη. Ο Μάριος με έμαθε γεωμετρία με τον υπέροχο τρόπο του. Αργότερα, στη 10ετία του '80 συναντιόμαστε στα πλοία του Σαββάτου, αυτός για Κύθνο εγώ για Σέριφο. Είχαμε ένα γεμάτο 3ωρο να μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας μαθηματικά στο κατάστρωμα του ΚΙΜΩΛΟΣ. Αξέχαστος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή