σχολικό υλικό για μαθητές προχωρημένο υλικό για ρομαντικούς επιπλέον υλικό για καθηγητές εξαντλημένα αρχεία σκαναρισμένα προσωπικό υλίκο
Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου ελληνικές συλλογές ασκήσεων πρόσφατα άρθρα
+ εργασίες
σχολικά βιβλία 1940-2016 Απολλώνιο πρόβλημα
Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου αντιστροφή + γεωμ. μετασχηματισμοί διπλωματικές εργασίες τετράδια γνωστών Γεωμετρών ανακατασκευές βιβλίων (ανενεργή)
Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου κωνικές τομές γεωμετρικά πρόσφατα βιβλία παλιά βοηθήματα Γεωμετρίας Στήλη της Γεωμετρίας (ανενεργή)
Γεωμετρία Α΄ Λυκείου μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες σύγχρονες βιβλιοπροτάσεις παλιά βοηθήματα Τριγωνομετρίας
Γεωμετρία Β΄ Λυκείου Παραστατική + Προβολική ιδανική βιβλιοθήκη Γεωμετρίας παλιά βοηθήματα Αναλ. Γεωμετρίας
(αρχική σελίδα) η γεωμετρία στις εισαγωγικές εξετάσειςΚιβωτός Εργασιών Γεωμετρίας

Για αξιόλογο υλικό διαχρονικά στα υπόλοιπα Σχολικά Μαθηματικά, ελάτε στην σελίδα: Για την αγάπη των μαθηματικών
Για προβλήματα Γεωμετρίας Ολυμπιάδων, σημειώσεις & βιβλία στα Αγγλικά, ελάτε στην σελίδα: Imogeometry

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Πανάκης Ιωάννης: Τριγωνομετρία (3τομη)

 • Πανάκης Ιωάννης - Τριγωνομετρία 1
 • Πανάκης Ιωάννης - Τριγωνομετρία 2
 • Πανάκης Ιωάννης - Τριγωνομετρία 3

Κάποτε η Τριγωνομετρία σαν μάθημα στο Λύκειο είχε μεγαλύτερη αίγλη από ένα κεφάλαιο στα Μαθηματικά, όπως είναι πλέον σήμερα. Ήταν ένα από τα 3 εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεων ανωτάτων σχολών πριν το 1980. Βιβλία τότε έγραψαν πολλοί και συνάμα ικανοί μιας και υπήρχε το ανάλογο αγοραστικό ενδιαφέρον. Μια διάσημη Τριγωνομετρία της εποχής εκείνης είναι η Τρίτομη του Ιωάννη Πανάκη, η οποία διασώθηκε σε ψηφιακή μορφή χάρη στον ρομαντικό Παναγιώτη Ιωαννίδη από την Θεσσαλονίκη. Δεν είναι το μόνο αρχείο που μας έστειλε σκαναρισμένο ο Παναγιώτης  αλλά ίσως ένα από τα πιο σπάνια. Και με την κίνησή του αυτή, όλοι μας κερδίζουμε μιας και γίνεται προσβάσιμο σε όλους ένα βιβλίο θρυλικό, σχεδόν 1500 σελίδων (!).

Ενημέρωση 21-5-2015:
Στο αρχικό pdf του 3ου τόμου υπήρχε ένα πρόβλημα στην αρίθμηση των σελίδων 114-127, επειδή ο Παναγιώτης Ιωαννίδης είχε ένα κακέκτυπο. Αλλά ο ρομαντικός Νίκος Αννιτσάκης,  μετανάστης στις ΗΠΑ (!) συνάντησε την παραπάνω ανάρτηση και μιας το συγκεκριμένο βιβλίο τον συντροφεύει μαζί με άλλα βιβλία της φροντιστηριακής του εποχής εκεί έξω, σκάναρε από το δικό του αντίτυπο και μας έστειλε διορθωμένες τις σελίδες που έλειπαν, ώστε να συμπληρωθεί ο 3ος τόμος.
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpMkdITVdnZF8tUjQ/view?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpLWFldFVERHZpQ0U/view?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpbWk1RnFkR29OQ2s/view?usp=sharing
Όποιος άλλος έχει παλιά βιβλία Μαθηματικών σκαναρισμένα ή εργασίες / μονογραφίες  Γεωμετρίας για να τις σκανάρω εγώ  με πρόθεση να τα μοιραστεί (δημόσια) για να διασωθούν, ας επικοινωνήσει με το parmenides51 παπάκι gmail.com .

Ευχαριστώ τον Παναγιώτη αλλά και τον Νίκο.

3 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε πολύ !!! Συγχαρητήρια για όλη την εργασία που γίνεται σε αυτό το blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θερμά συγχαρητήρια για όλο αυτό το σπουδαίο έργο . Θα ήθελα αν γίνεται να μάθω αν υπάρχει τη σήμερον ημέρα Έλληνας Γεωμέτρης αντάξιος του Ιωάννη Πανάκη για να μπορώ να μιλήσω μαζί του για πολλά θέματα.

  e-mail: halatsisg@yahoo.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχουν σήμερα αρκετοί γνωστοί Γεωμέτρες, από την παλιά σχολή πχ. Τσίντσιφας Γιώργος, Δημητρίου Αρίστος, Αλτιμήσης Γρηγόρης, Γεωργιακάκης Μανώλης και από σύγχρονους οι Κυριαζής Νίκος, Βήττας Κώστας και αρκετοί που συμμετέχουν στο www.mathematica.gr
   .

   Διαγραφή