σχολικό υλικό για μαθητές προχωρημένο υλικό για ρομαντικούς επιπλέον υλικό για καθηγητές εξαντλημένα αρχεία σκαναρισμένα προσωπικό υλίκο
Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου ελληνικές συλλογές ασκήσεων πρόσφατα άρθρα
+ εργασίες
σχολικά βιβλία 1940-2016 Απολλώνιο πρόβλημα
Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου αντιστροφή + γεωμ. μετασχηματισμοί διπλωματικές εργασίες τετράδια γνωστών Γεωμετρών ανακατασκευές βιβλίων (ανενεργή)
Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου κωνικές τομές γεωμετρικά πρόσφατα βιβλία παλιά βοηθήματα Γεωμετρίας Στήλη της Γεωμετρίας (ανενεργή)
Γεωμετρία Α΄ Λυκείου μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες σύγχρονες βιβλιοπροτάσεις παλιά βοηθήματα Τριγωνομετρίας
Γεωμετρία Β΄ Λυκείου Παραστατική + Προβολική ιδανική βιβλιοθήκη Γεωμετρίας παλιά βοηθήματα Αναλ. Γεωμετρίας
(αρχική σελίδα) η γεωμετρία στις εισαγωγικές εξετάσειςΚιβωτός Εργασιών Γεωμετρίας

Για αξιόλογο υλικό διαχρονικά στα υπόλοιπα Σχολικά Μαθηματικά, ελάτε στην σελίδα: Για την αγάπη των μαθηματικών
Για προβλήματα Γεωμετρίας Ολυμπιάδων, σημειώσεις & βιβλία στα Αγγλικά, ελάτε στην σελίδα: Imogeometry

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Δημητρίου Αρίστος: βιβλίο + βίντεο

  • Δημητρίου Αρίστος - Μέθοδοι Επιλύσεως Γεωμετρικών Προβλημάτων

Η αφρόκρεμα της Γεωμετρίας την εποχή των εισαγωγικών εξετάσεων (πριν το 1980) ήταν τα Γεωμετρικά Προβλήματα, και λέγοντας Προβλήματα δεν εννοούμε τις Αποδεικτικές Ασκήσεις  αλλά τους Γεωμετρικούς Τόπους και τις Κατασκευές. Δεν ξέρω τι όμορφο έμεινε πλέον στην Γεωμετρία από την εποχή που έφυγαν οι Τόποι και οι Κατασκευές. Θεωρώ πως η σχολική Γεωμετρία έγινε πιο φτωχή, από τότε που αποσύρθηκε/ μπήκε στο περιθώριο μαζί με τους Τόπους και τις Κατασκευές η Αναλυτική μέθοδος.


Ο Αρίστος Δημητρίου δεν ήταν καν Μαθηματικός, Πολιτικός Μηχανικός ήταν, αλλά δίδαξε από τον καιρό που ήταν φοιτητής του Πολυτεχνείου μαθήματα Γεωμετρίας σε φροντιστήρια της εποχής Ευκλείδεια Γεωμετρία. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με το επάγγελμά του για βιοποριστικούς λόγους και παράλληλα δίδασκε στο ΕΜΠ Παραστατική και Προβολική Γεωμετρία ως διδάσκων επιμελητής μέχρι πρότινος. Μια απόδειξη του πόσο ικανός ήταν, είναι το μοναδικό σχετικό βιβλίο που ετοίμασε, γράφοντάς το για 10 χρόνια σχετικά με Γεωμετρικούς Τόπους και Κατασκευές . Δίχως αμφιβολία είναι ένα από τα καλύτερα βοηθήματα της εποχής των εισαγωγικών εξετάσεων στην συγκεκριμένη θεματική, αν και  αρκετά απαιτητικό. Σε όσες εκδόσεις κυκλοφόρησε δεν άλλαζε κάτι από άποψη περιεχομένου, η μόνη αλλαγή που είχε ήταν η ύπαρξη ή μη της βιβλιογραφίας.

Το παρακάτω βιβλίο του Μέθοδοι Επιλύσεως Γεωμετρικών Προβλημάτων προέρχεται από το ιστοσελίδα - στολίδι των Μαθηματικών στο ίντερνετ eisatopon.blogspot.gr.

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpdkxjVGlRVDhCT00/edit


Είχα την τύχη να πάρω αυτόγραφο από τον Αρίστο Δημητρίου στο αντίτυπο του βιβλίου του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Μαραγκάκη - Μεταξά ''Ουσιώδη Μαθηματικά'' την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (σχετικά). Δείτε παρακάτω το βίντεο από την ομιλία του εκεί.
Όποιος άλλος έχει παλιά βιβλία Μαθηματικών σκαναρισμένα ή εργασίες / μονογραφίες  Γεωμετρίας για να τις σκανάρω εγώ  με πρόθεση να τα μοιραστεί (δημόσια) για να διασωθούν, ας επικοινωνήσει με το parmenides51 παπάκι gmail.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου