drop down menu

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Σταυρόπουλος Ποθητός: άπαντα (+ τετράδια)

 • Ξυγκάκης Μαρίνος, Σταυρόπουλος Ποθητός, Τατάκης Δημήτριος - Ασκήσεις Πρακτικής Στερεομετρίας
 • Σταυρόπουλος Ποθητός  - (1399) Ασκήσεις Άλγεβρας
 • Σταυρόπουλος Ποθητός -  Ασκήσεις Γεωμετρίας 
 • Σταυρόπουλος Ποθητός -  Ασκήσεις Στερεομετρίας
 • Σταυρόπουλος Ποθητός -  Γενικά Μαθηματικά
 • Σταυρόπουλος Ποθητός -  Περί των ευθυγράμμων διαμέτρων των αλγεβρικών καμπυλών τάξεως 2ν+1 (Δελτίον της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τόμος ΚΗ - Α' Β' Γ' 1954)
Φροντιστήριο Σταυρόπουλου -Τσατσάκη, σχολικά έτη 1966-1967, 1967-1968
 • 3 τετράδια Γεωμετρίας από τον μαθητή τότε Βαγγέλη Τασσόπουλο, με διδάσκοντα τον Ποθητό Σταυρόπουλο (Μετρικές Σχέσεις - Γ.Τόποι + Γ. Κατασκευές - Εμβαδά + Στερεομετρία), λύσεις των βιβλίων του ''Ασκήσεις Γεωμετρίας'' και ''Ασκήσεις Στερεομετρίας''

Άλλος ξακουστός Γεωμέτρης και ιδιοκτήτης φροντιστηρίων στο παρελθόν, ήταν ο Ποθητός Σταυρόπουλος με καταγωγή από την Ζαχάρω Ηλείας. Συχνά αναφερόταν στα Δελτία του Πάλλα, στις λύσεις των πολύ δύσκολων ασκήσεις των τότε Εισαγωγικών Εξετάσεων στην Γεωμετρία (Πολυτεχνείο και ΣΜΑ).  Δυο λόγια για τον Ποθητό Σταυρόπουλο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, από τον Νίκο Λαμπρόπουλο, στην ημερίδα για τους Ζαχαραίους μαθηματικούς στον Δήμο Ζαχάρως στις 18 Αυγούστου 2018.

Από την παρούσα σελίδα, σε συνεργασία με τον γιό του, βρέθηκαν τα άπαντά του και θα ανεβούν εν καιρώ. Προς το παρόν, ας δούμε δυο βιβλία , μια εργασία και 3 τετράδια από το μάθημά του.

Ασκήσεις Γεωμετρίας

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpUENxMFdWNzNKZVk/view?usp=sharing

Ασκήσεις Στερεομετρίας

 https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpNnJESHlXV3hVSE0/view?usp=sharing

Ξυγκάκης Μαρίνος, Σταυρόπουλος Ποθητός, Τατάκης Δημήτριος 
Ασκήσεις Πρακτικής Στερεομετρίας (1950)Ευχαριστώ τον Γιώργο Τασσόπουλο, για τον δανεισμό των τετραδιών του αδερφού του Βαγγέλη,
ώστε να γνωρίσουμε και οι νεώτεροι, άλλης γενιάς, τετράδια Γεωμετρίας από τον πίνακα ενός γνωστού Γεωμέτρη. Για δυο χρονιές ο αδερφός του πήγαινε στα Φροντιστήρια Σταυρόπουλου - Τσατσάκη τα σχολικά έτη 1966-67 και 1967-68 και μετά πέρασε στο Γεωπονικό. Τα τετράδια  του είναι καθαρογραμμένα, γιατί την 2η χρονιά που δεν πήγαινε σχολείο, τις καθαρόγραφε τα απογευματα. Δεν μετατράπηκαν σε ασπρόμαυρο, όπως άλλα τετράδια επειδή χρησιμοποιούσε και κόκκινο αλλά και μπλέ στυλο για τα σχήματα και θα ήταν κρίμα να χαθεί τέτοια ομορφιά.

Τα παρακάτω τετράδια αποτελούν λύσεις των αντίστοιχων βιβλίων του ''Ασκήσεις Γεωμετρίας'' και ''Ασκήσεις Στερεομετρίας'', που ήταν συλλογές άλυτων ασκήσεων.

Μετρικές Σχέσεις - Γ. Τόποι                     Γ. Κατασκευές - Εμβαδά
 (λύσεις Ασκήσεων Γεωμετρίας)


Στερεομετρία
(λύσεις Ασκήσεων Στερεομετρίας)


https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpMWxiTXRDOGppR1k/view?usp=sharingΣταυρόπουλος Ποθητός -  Γενικά Μαθηματικά (1956)Σταυρόπουλος Ποθητός -  Περί των ευθυγράμμων διαμέτρων των αλγεβρικών καμπυλών τάξεως 2ν+1 (Δελτίον της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τόμος ΚΗ - Α' Β' Γ' 1954)https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpQy1DV1RLVFlrZlk/view?usp=sharing
Ορίστε και μια συλλογή ασκήσεων Άλγεβρας από το Φροντιστηρίου του :


Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

4 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σας βρε παλικάρια ο Ποθητός ήταν καθηγητής μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τον είχα καθηγητή στο Φροντιστήριο που διατηρούσε με τον Τσατσάκη στην Ζωοδόχου Πηγής, πίσω από την ομόνυμη εκκλησία στην οδο Ακαδημίας. Μεταξύ των καθηγητών μου ήταν και ο λαμπρός "δάσκαλος' Κώστας Γεωργουσόπουλος. Αυτοί οι τρεις (3), μαζι με το λοιπό διδαακτικό προσωπικό, με βοήθησαν σημαντικά για να εισαχθώ το 1971 στη ΣΜΑ. ΑΠΕΙΡΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ & ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Σωτήρης Παπαδημητρίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στον γεωμέτρη Ποθητό Σταυρόπουλο χρωστάω ευγνωμοσύνη που με έβαλε στην μεθοδολογία επίλυσης των ζητημάτων της Ευκλείδειας γεωμετρίας που ακολούθησα σε όλη την επαγγελματική μου καριέρα.

  Ι. Τσίπηρας-Τοπογράφος Μηχανικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή