drop down menu

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Αλτιμήσης Γρηγόρης: Μαθήματα Γεωμετρίας (+ τετράδια σαν καθηγητής)

  • Αλτιμήσης Γρηγόρης: Μαθήματα Γεωμετρίας (βιβλίο 1976)
  • Αλτιμήσης Γρηγόρης: Τετράδιο Γεωμετρίας, σαν καθηγητής (1ο)
  • Αλτιμήσης Γρηγόρης: Τετράδιο Γεωμετρίας, σαν καθηγητής (2ο)
  • Αλτιμήσης Γρηγόρης: Τετράδιο Γεωμετρίας, σαν καθηγητής (3ο)
  • Αλτιμήσης Γρηγόρης: Καταπληκτικά Θέματα Γεωμετρίας

Μέχρι τώρα είχαν ανέβει στην παρούσα σελίδα, σκαναρισμένα τετράδια από μαθήματα Γεωμετρίας μαθητών σε καθηγητές - θρύλους του μαθήματος (Ντάνης, Γεωργιακάκης, Παπαχρίστου, κ.α.), από την επόχη που η Ευκλείδεια Γεωμετρία δεν ήταν το μάθημα αγγαρεία στο σχολικό πρόγραμμα, ίσως επειδή ήταν πανελλαδικά εξεταζόμενη.

Σήμερα (2 Φεβρουαρίου 2016) αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, γιατί ο Γρηγόρης Αλτιμήσης, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή κλασικούς Γεωμέτρες και καθηγητής - θρύλος της εποχής εκείνης, μας έδωσε την δυνατότητα να σκανάρουμε ένα από τα τετράδια του που είχε τότε, σαν καθηγητής και να το ανεβάσουμε δημόσια στο ίντερνετ. Εκεί σημείωνε ασκήσεις, ιδέες, σχόλια που του άρεσαν, και μόνο τετριμμένα δεν ήταν όσα έγραφε. Είναι μια παρακαταθήκη για τους επόμενους, για όσους γοητεύονται από την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Μελλοντικά θα ανέβουν και άλλα δυο τετράδιά του. Σε ένα από αυτά είχε περιγράψει συνοπτικά στο παρελθόν μια απόδειξη του Θεωρήματος Βήττα.


Για να μεγαλουργήσει άλλωστε κάποιος κάπου, πρέπει να έχει το ανάλογο κοινό για να μπορεί να μοιράζεται/ συζητάει / ανατροφοδοτεί τις όποιες προόδους κάνει. Και τότε, στα μάτια των υποψηφίων των Εισαγωγικών Εξετάσεων, υπήρχε το κίνητρο για κάτι παραπάνω στην Ευκλείδεια Γεωμετρία.

Προσθήκη 3 Φεβρουαρίου 2017: Σήμερα ανέβηκε το 2ο τετράδιο του Αλτιμήση σκαναρισμένο. Την εποχή αυτή επανήλθε το ενδιαφέρον του στην Γεωμετρία (χάρη στην ενθάρρυνση του Γιάννη Καράμπελα) και ασχολείται γράφοντας το 4ο.

Προσθήκη 15 Ιουλίου 2017: Σήμερα ανέβηκε το 3ο τετράδιο του Αλτιμήση σκαναρισμένο.  Προσεχώς και άλλες χειρόγραφες προσωπικές σημειώσεις του Γρηγόρη Αλτιμήση.

Προσθήκη 4 Αυγούστου 2022: Σήμερα ανέβηκε χειρόγραφες σημειώσεις του Αλτιμήση σκαναρισμένο.  Προσεχώς και άλλες χειρόγραφες προσωπικές σημειώσεις του Γρηγόρη Αλτιμήση.


Ακολουθούν δυο λόγια από τον ρομαντικό φίλο Γιάννη Καράμπελα.

Δυο λόγια για το αρχείο
Ο Γρηγόρης Αλτιμήσης εκτιμάται από όχι μικρό αριθμό μαθηματικών ως ο σπουδαιότερος εν ζωή κλασσικός Γεωμέτρης – ο ίδιος απλά και ταπεινά αρνείται τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι ξεχωριστή τιμή για τους Ρομαντικούς της Γεωμετρίας και μια ιδιαίτερη αναγνώριση της αφοσίωσης και της φροντίδας προς την Ευκλείδεια Γεωμετρία του Τάκη Χρονόπουλου, η δημοσίευση των προσωπικών σημειώσεων του Γρηγόρη Αλτιμήση – τρία τετράδια που μιλούν από μόνα τους για το επίπεδο, τις γνώσεις και το βάθος της σκέψης του συγγραφέα τους. 

Αν, όπως σωστά μας υπενθύμισε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κος Γιάννης Κερασαρίδης, η γενίκευση μιας πρότασης (αποδεικτική, τόπος, κατασκευή) αποτελεί κριτήριο τής ‘’ενορατικής’’ γεωμετρικής αντίληψης ενός μαθηματικού, τότε έχουμε όλοι μας στα κείμενα και τα σχήματα του Γρηγόρη Αλτιμήση, μια τρανή απόδειξη της αξίας του.
 
Γρηγόρη, το ευχαριστώ, από όλους μας, είναι πολύ λίγο. 

Τάκη, σου είμαστε εσαεί ευγνώμονες.

Ιωάννης Κ. Καράμπελας 

Το 1ο τετράδιο

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpM0M0bi10UjBaNDA/view?usp=sharing



Το 3ο τετράδιο
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpQ2NFcGFsWHlYZVE/view?usp=sharing


177 χειρόγραφες σελίδες του συγκεντρώθηκαν σε ένα αρχείο με τίτλο

Καταπληκτικά Θέματα Γεωμετρίας



Ακολουθεί ξανά και ο σύνδεσμος προς το μόνο βιβλίο που κυκλοφόρησε ποτέ δικό του, τα Μαθηματα Γεωμετρίας, που πρωτοανέβηκαν στο διαδίκτυο από τους Ρομαντικούς της Γεωμετρίας με το κείμενο που τα συνόδευε αρχικά:
Ο Γρηγόρης Αλτιμήσης δίδαξε Γεωμετρία στην αρχή σε μεγάλα φροντιστήρια της εποχής των εισαγωγικών εξετάσεων πριν το 1980 κι όταν άλλαξε το σύστημα την εποχή των Δεσμών δίδασκε Ανάλυση (!).  Είναι από τους μεγάλους Γεωμέτρες που δεν έγραψαν πολλά βιβλία  και το μόνο που έγραψε είναι το παρόν, το Μαθήματα Γεωμετρίας. Δείτε το και κρίνετε μόνοι σας το επίπεδό του. Προσωπικά δεν έχω δει και πολλά τόσο δύσκολα βιβλία Επιπεδομετρίας που να μην περιέχουν Τόπους, Κατασκευές και Γεωμετρικούς Μετασχηματισμούς. 

Επειδή το αντίτυπο το οποίο ανεβαίνει σκαναρισμένο προέρχεται από ανάτυπο, αν δεν κρίνετε τόσο ικανοποιητική την ανάλυση, θα σκανάρω εκ νέου από αυθεντικό αντίτυπο. Ευγνωμονούμε τον Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο Νίκο Αννιτσάκη από τις ΗΠΑ για το σκανάρισμα του παρόντος βιβλίου.

Ενημέρωση:
Ενσωματώθηκαν σε νέο pdf και τα παροράματα του βιβλίου.
Κατεβάστε την νέα έκδοση ή τα παροράματα μόνα τους (εδώ).

Το βιβλίο με ενσωματωμένα τα παροράματα

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpVWNFTEJoN1owelE/view?usp=sharing

Γρηγόρη δεν βρίσκω λόγια να σε ευχαριστήσω.



Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου