drop down menu

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Lemaire G.

  • Καντζιός Δημήτριος - Ασκήσεις και Προβλήματα Γεωμετρίας του G. Lemaire (1961)
  • Καντζιός Δημήτριος - Ασκήσεις και προβλήματα γεωμετρίας του G. Lemaire, 500 Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί   (2η έκδοση)
  • Lemaire G. - Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος (2η εκδ. 1946, μετάφραση  Βουδούρη)

Για την ψηφιακή διάσωση (σάρωση και διάθεση) των παρακάτω αρχείων 
ευγνωμονούμε τον Τοπογράφο Μηχανικό Ευάγγελο Μανωλόπουλο.



Το βιβλίο του G. Lemaire ''Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος'' σε μετάφραση Γ.Ο. Βουδούρη είναι ένα από τα δυο πιο διάσημα μεταφρασμένα βιβλία της Γεωμετρίας πριν το 1980. Το άλλο είναι οι Ασκήσεις Γεωμετρίας των Ιησουιτών  (F.G.M,) που ακόμα κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί να βρει κανείς σε παλαιοβιβλιοπωλεία ή μεγάλα βιβλιοπωλεία. Ο (γαλλικός) αυθεντικός τίτλος του βιβλίου είναι ''Méthodes de résolution et de discussion des problèmes de géométrie''. Η 2η και ανανεωμένη του έκδοση  με συμπλήρωμα Γεωμετρίας που βρίσκεται παρακάτω, κυκλοφόρησε το 1946 από το βιβλιοπωλείο Α. Πούντζα.

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpUzhuS0V3NFI3Wk0/view?usp=sharing

Στο παραπάνω βιβλίο του G. Lemaire (άγνωστο ποια έκδοσης,  Ελληνική ή Γαλλική) είχαμε την τύχη να  κυκλοφορήσει ο Δημήτρης Καντζιός τις λύσεις του σε 2 τουλάχιστον εκδόσεις στα Ελληνικά. Το παρόν βιβλίο όπως και οι λύσεις του με τίτλο Ασκήσεις και Προβλήματα Γεωμετρίας του G. Lemaire ασχολείται κατά βάση με γεωμετρικούς τόπους και κατασκευές.  Κυκλοφόρησε η 1η (εικάζω για την αρίθμηση) έκδοση το 1961 με υπότιτλο ''425 θεωρήματα προς άσκηση και 475 λύσεις'' και αριθμό τελευταίας λυμένης 429 και η επόμενη (εικάζω 2η) έκδοση μεταγενέστερα με υπότιτλο ''500 ασκήσεις και προβλήματα'' και αριθμό τελευταίας λυμένης 500.  Ο Δημήτρης Καντζιός είχε γράψει και μια τρίτομη Γεωμετρία (2 τόμοι Επιπεδομετρία και 1 Στερεομετρία) που είχαν ενσωματωμένες και τις λύσεις των άλυτων ασκήσεών τους.
 

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpckF4TFJpQlU0UE0/view?usp=sharing


Στην 2η έκδοση των λύσεων του Lemaire, άλλαξε ελαφρά ο τίτλος του βιβλίου στο εξώφυλλο

Ασκήσεις και προβλήματα γεωμετρίας του G. Lemaire
500 Γεωμετρικοί Τόποι και Κατασκευαί 



Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

4 σχόλια: